حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

پنجشنبه, ۲۲ شهریور , ۱۴۰۳ ساعت تعداد کل نوشته ها : 6324 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد دیدگاهها : 363×
شیخ زکزاکی مهمان این روزهای ایران کیست؟
5

شیخ زکزاکی یکی از پدیده های عجیب روزگار ماست. فردی با دست خالی، در غرب آفریقای فقیر، با ۵۰ درصد مسیحی و بی دین، توانسته است ظرف ۳۰ سال، حدود ۲۰ میلیون از مردم نیجریه و چندین میلیون از سایر کشورهای آفریقائی را جذب و آنها را به عنوان طرفداران انقلابی مکتب اهل بیت(ع) تربیت […]

پ
پ

رهبر نیجریه شیخ ابراهیم شیخ زکزاکی یکی از پدیده های عجیب روزگار ماست. فردی با دست خالی، در غرب آفریقای فقیر، با ۵۰ درصد مسیحی و بی دین، توانسته است ظرف ۳۰ سال، حدود ۲۰ میلیون از مردم نیجریه و چندین میلیون از سایر کشورهای آفریقائی را جذب و آنها را به عنوان طرفداران انقلابی مکتب اهل بیت(ع) تربیت کند. او با شهادت شش فرزندش در دو کشتار دولتی، خم به ابرو نیاورده است و پیروانش نیز با اقتدای به رهبر خود از شهادت استقبال می کنند. تعداد پیروان مکتب اهل بیت(ع) در نیجریه حدود ۱۵ میلیون است. در راه پیمایی روز قدس، بیش از ۲ میلیون نفر در یک شهر زاریا شرکت می کنند. ۵ میلیون شیعه واقعی آشنا با احکام شیعه، ۵ میلیون شیعه که در حال آموختن احکام هستند، ۵ میلیون در حال پیوستن به شیعیان هستند. چند میلیون مسیحی و بی دین نیز از طرفداران سرسخت زکزاکی هستند و در همه مراسم عمومی مربوط به شیعیان شرکت می کنند. مجموع پیروان شیخ از کل کشورهای حاشیه خلیج فارس بیشتر است.

مقدمه
شیخ زکزاکی یکی از پدیده های عجیب روزگار ماست. فردی با دست خالی، در غرب آفریقای فقیر، با ۵۰ درصد مسیحی و بی دین، توانسته است ظرف ۳۰ سال، حدود ۲۰ میلیون از مردم نیجریه و چندین میلیون از سایر کشورهای آفریقائی را جذب و آنها را به عنوان طرفداران انقلابی مکتب اهل بیت(ع) تربیت کند. او با شهادت شش فرزندش در دو کشتار دولتی، خم به ابرو نیاورده است و پیروانش نیز با اقتدای به رهبر خود از شهادت استقبال می کنند.

چهار سال قبل، در یک کشتار بزرگ انسانی که توسط دولت ظالم و دست نشانده نیجریه انجام شد که همه دستورات را از آمریکا واسرائیل می گیرد و عربستان سعودی هم پول های آن را پرداخت می کند، بیش از ۱۰۰۰ نفر از طرفداران او به شهادت رسیدند و بیش از ۷۰۰ نفر را مجروح شدند. سه فرزند شیخ در این فاجعه شهید شدند و خواهرش زنده زنده در آتش سوخت.

اینک پس از چهار سال بازداشت غیرقانونی او و همسرش، آنها را از بازداشتگاه خانگی به زندان عمومی برده اند. این حوادث بهانه ای شد تا این مقاله توسط اینجانب که سال هاست با شیخ، خانواده او و حرکت اسلامی نیجریه آشنا و در خدمت آنها بوده ام و هم اینک نیز به عنوان نماینده شیخ زکزاکی در ایران، عضو کمیته بین الملل حرکت اسلامی نیجریه هستم، تنظیم شود واز طریق مجله وزین پاسدار اسلام که سال هاست از آن بهره زیادی برده ام، به نظر خوانندگان محترم آن برسد.

نیجریه کجاست؟
نیجریه پرجمعیت ترین کشور قاره آفریقاست و در غرب آن قاره قرار دارد. پایتخت آن آبوجا و بزرگ ترین شهر آن لاگوس است. جمعیت این کشور ۱۷۰ میلیون نفر و زبان رسمی آن انگلیسی و زبان مردم آن هوساست. حدود ۸۵ میلیون نفر از مردم نیجریه مسلمان و بقیه مسیحی یا بی دین هستند. این کشور نفت فراوانی دارد، اما در فقر سنگینی به سر می برد. مردم در روز فقط چند ساعت برق دارند و بقیه زمان ها افرادی که توانایی دارند، از موتور برق استفاده می کنند.

شیخ (سید) ابراهیم الزکزاکی کیست؟
شیخ ابراهیم بن یعقوب بن علی بن تاج الدین بن حسین زکزاکی در پنجم ماه می ۱۹۵۳ پانزدهم شعبان ۱۳۷۲ (۱۳۳۲شمسی) در شهر زاریا در یک خانواده ی مذهبی در نیجریه متولد شد. شیخ ابراهیم در خانواده ای به دنیا آمد که فعالیت سیاسی و ضداستعماری در آن پیشینه دیرینه دارد، به گونه ای که جد شیخ زکزاکی، از فقهای عصر و زمانه خود و از مبارزان با استعمار در آفریقا بود.

جد زکزاکی از موریتانی به نیجریه آمده بود. هرچند او سید و از نوادگان اهل بیت(ع) بود، اما چون در نیجریه هر عالمی را شیخ می گفتند، او را هم شیخ می گفتند. شیخ ابراهیم هم هرچند سید است، اما در نیجریه او را شیخ می گویند. او اخیراً از همه خواهش کرده او را سید زکزاکی صدا بزنند.

او تحصیلات ابتدایی خود را در مدارس سنتی قرآنی و اسلامی از سنین کودکی آغاز کرد و تا سن ۱۶ سالگی در مرکز یادگیری شهر تاریخی زاریا نیجریه مشغول به تحصیل بود. او در مدرسه ابتدایی رسمی شرکت نکرد. اولین تجربه وی با آموزش رسمی در سال ۱۹۶۹ در مدرسه عربی استانی زاریا بود که در آن مقامات محلی شهر، معلمان عربی را برای مدارس ابتدایی خود تعلیم می دادند.

او از سال ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۵ در مدرسه معروف مطالعات عربی«کانو» (SAS) مشغول به تحصیل بود. این مدرسه در سال ۱۹۳۴ به عنوان مدرسه حقوق نیجریه شمالی تأسیس شد و به عنوان «مادر دانشگاه بایرو» شناخته می شد. تقریباً تمام قضات بزرگ شمال نیجریه، فارغ التحصیل این مدرسه هستند.

علاقه علامه زکزاکی به موضوعاتی که در مدرسه تدریس نمی شد باعث شد که وی دوره گواهی نامه تربیت معلم درجه دو خود را با مطالعات خصوصیGCE در موضوعاتی همچون دولت و اقتصاد ترکیب کند. او در سال ۱۹۷۵ و پس از اتمام امتحانات مقطع متوسطه مشغول به تحصیل برای سطح پیشرفته(GCE)در موضوعاتی همچون دولت، اقتصاد، هوسا و مطالعات اسلامی شد. نتایج موفقی که او در این آزمون ها کسب کرد، سبب ورود مستقیم وی به دانشگاه احمد بلو(ABU) در شهر زاریا برای مقطع کارشناسی رشته اقتصاد شد و او از سال ۱۹۷۶ تا ۱۹۷۹ تحصیلات خود را در این دانشگاه ادامه داد.

او عضو فعال جامعه دانشجویی مسلمانان (MSS) در دانشگاه و در سطح ملی بود. در سال ۱۹۷۸، دبیر کل جامعه دانشجویی مسلمانان همان دانشگاه (ABU) و به عنوان مغز متفکر در پشت تظاهرات گسترده مردمی در حمایت از گنجاندن شریعت در قانون اساسی نیجریه شناخته و در سال ۱۹۷۹ به عنوان نایب رئیس (امور بین الملل) جامعه دانشجویی مسلمانان انتخاب شد و به طور قابل توجهی به یادگیری از علمای مختلف در سیستم سنتی یادگیری «کانو» و «زاریا» ادامه داد.

سخنران دانشگاه کمبریج
وقتی یکی از استادان دانشگاه احمد بلو برای تدریس به دانشگاه کمبریج منتقل شد، ابراهیم زکزاکی جوان نیجریه ای را به آنها معرفی کرد. آنها از ابراهیم زکزاکی دعوت می کردند به کمبریج برود وبرای دانشجویان و اساتید در مورد آفریقا و راه نجات آن از دست استعمار و استثمار سخنرانی کند. با اولین سخنرانی، همه دانشگاهیان شیفته او شدند و این برنامه بارها و بارها تکرار شد. او در همین سفرها با آقای مسعود شجره، رئیس حقوق بشر اسلامی انگلستان که آن موقع دانشجوی کمبریج بود آشنا شد. ارتباط او با آقای شجره باعث شد که اطلاعات او از ایران زیاد شود و با شروع انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) جریان انقلاب را دنبال و در اولین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به ایران سفر کند.

نحوه شیعه شدن شیخ ابراهیم
رهبر شیعیان نیجریه درباره دیدارش با امام راحل می گوید، «حدود ۴۰ سال قبل، این افتخار را پیدا کردم تا در نخستین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به ایران سفر و در جشن های پیروزی انقلاب شرکت کنم. امام یک قرآن به من هدیه دادند و گفتند بروید و با این قرآن مردم نیجریه را به اسلام دعوت کنید.»

زکزاکی که از اهل سنت مالکی بود، پس از دیدار با امام خمینی، شیعه شد. او بعد از بازگشت به نیجریه، مردم نیجریه را با پخش عکس های امام خمینی(ره) جذب تشیع کرد. علاقه به انقلاب و امام خمینی در بین مردم نیجریه در سال های اخیر به قدری افزایش یافته که شیعیان نیجریه به «خمینیون» معروف شده اند.

تعداد شیعیان در نیجریه
تعداد پیروان مکتب اهل بیت(ع) در نیجریه حدود ۱۵ میلیون است. در راه پیمایی روز قدس، بیش از ۲ میلیون نفر در یک شهر زاریا شرکت می کنند. ۵ میلیون شیعه واقعی آشنا با احکام شیعه، ۵ میلیون شیعه که در حال آموختن احکام هستند، ۵ میلیون در حال پیوستن به شیعیان هستند. چند میلیون مسیحی و بی دین نیز از طرفداران سرسخت زکزاکی هستند و در همه مراسم عمومی مربوط به شیعیان شرکت می کنند. مجموع پیروان شیخ از کل کشورهای حاشیه خلیج فارس بیشتر است.

امام حسین یک «جون» سیاه پوست داشت، امام زمان ۱۴ میلیون
بارها شیخ به من گفته است که به شیعیان ایران بگویید، اگر در رکاب امام حسین(ع) یک جون (غلام)سیاه پوست بود، اما در رکاب امام زمان(ع) حداقل ۱۵ میلیون زن و مرد سیاه پوست (جون) هستند.

تشکیل حرکت اسلامی نیجریه
شیخ زکزاکی پس از ملاقات با امام و مشاهده شخصیت انقلابی ایشان، در ذهن خود تصمیم به پیروی از امام به عنوان رهبر خود گرفت و از آنجا که امام خمینی موفق شده بود انقلاب بزرگی را در جهان انجام دهد و پایه گذار حکومت اسلامی به معنای واقعی باشد، شیخ زکزاکی مکتب فکری ایشان را دنبال کرد و از آن به بعد تصمیم گرفت مطالعات بیش تری در مورد مکتب فکری شیعه (جعفری) انجام دهد.

او از دوران دانشجویی تا به امروز یک عالم اسلامی و عنصر فعالی بوده و عمدتاً به یادگیری، تحقیق و تدریس در حوزه مطالعات اسلامی پرداخته است. سخنرانی های وی عمدتاً در کتاب های متعددی و به زبان هوسا (زبان ملی نیجریه) نوشته شده اند. طرفداران شیخ زکزاکی به عنوان حرکت اسلامی نیجریه (IMN) خوانده می شوند. تشکیلاتی که در هیچ جای رسمی ثبت نشده است، ولی حدود ۲۰ میلیون نفر خود را عضو حرکت اسلامی نیجریه می دانند.

هدف حرکت اسلامی نیجریه، آگاه ساختن مسلمانان از وظایفشان به عنوان افراد و به عنوان یک جامعه است. شیخ به ویژه بر اهمیت مشارکت زنان در این جنبش تأکید کرده، امری که در جامعه نیجریه برای زنان مرسوم نبود و زنان اجازه فعالیت در امور مذهبی را نداشتند.

مدارس عثمان فودیو
جنبش اسلامی دارای بیش از سیصد مدرسه ابتدایی و متوسطه است که عمدتاً در مناطق شمالی این کشور واقع شده اند. این مدارس با نام عثمان فودیو، رهبر آزادی خواه و مسلمان ۲۰۰ سال قبل در نیجریه شناخته می شوند. علاوه بر این بسیاری از مراکز و مؤسسات اسلامی دیگر در این کشور تأسیس کرده اند.

روزنامه المیزان
جنبش اسلامی دارای پرخواننده ترین روزنامه نیجریه یعنی المیزان به زبان هوساست که طرفداران زیادی دارد.

زندانی شدن به بهانه های واهی
شیخ چندین بار به خاطر عقاید خود توسط تمام دولت های مختلف در نیجریه به زندان افتاده است. اتهامات علیه او همیشه فتنه انگیزی یا تحریک نارضایتی مردم در برابر دولت بوده است. در دوران ریاست جمهوری آباچا، جرم او این بود که گفته بود، «هیچ قدرتی به جز خداوند وجود ندارد.»

زمان های مختلف زندان وی به این شرح است. انوگو (۱۹۸۱ – ۱۹۸۴)، مرکز معروف بازجویی، لاگوس (۱۹۸۴ – ۱۹۸۵)، کیریکیری تحت شدیدترین تدابیر امنیتی (۱۹۸۵)، بندر هارکورت (۱۹۸۷ – ۱۹۸۹)، بندر هارکورت و کادونا (۱۹۹۶ – ۱۹۹۸)، او از دسامبر ۲۰۱۵ (آذر ۹۴) تا به امروز در حصر غیرقانونی بوهاری، رئیس جمهور مستبد نیجریه است.

سفرهای شیخ زکزاکی
شیخ به سراسر جهان سفر و کشورهائی چون ایران، انگلستان، عربستان سعودی، لبنان، سودان، آفریقای جنوبی، آمریکا، مالزی و روسیه و… بازدید کرده است. تمام سفرهای او با دعوت های دینی و اسلامی واغلب شامل حضور در کنفرانس ها و سمینارها بوده است.

حاصل ازدواج او با معلمه، زینت ابراهیم، ۷ پسر و ۲ دختر است. البته او پنج دختر فرزندخوانده نیز دارد که اکثراً فرزند شهدای نیجریه هستند. او با همه و حتی دشمن خود بسیار خوش برخورد، صبور و بردبار و برای بسیاری از افراد منبع الهام است. براساس نقل همسر و فرزندانش به اینجانب، او شوهر و پدر بسیار مهربان و وظیفه شناسی است.

سیستم اعتراض آرام اسلامی
مدل های انقلابی و سیستم های اعتراضی بدون درگیری در ول تاریخ در کشورهای مختلف رواج داشته اند. مهم ترین رهبر این نوع حرکت اعتراضی مهاتما گاندی در هند و دیگر، نلسون ماندلا در آفریقای جنوبی هستند. این دو شخصیت توانستند بدون جنگ وخون ریزی، کشور خود را از دست استعمار نجات دهند. گرچه در هر دو کشور، در ظاهر حکومت ها عوض شدند، اما در باطن کار، وضعیت تقریباً به همان روال سابق باقی ماند.

شیخ زکزاکی در نیجریه توانس، همان انقلاب آرام را بدون توسل به هرگونه خشونتی پیش ببرد، اما انقلاب او صرفاً بصیرت افزایی مردم محروم و مستضعف نیجریه بود. این بصیرت به حدی بود که دولتمردان نیجریه با توصیه های اتاق فکرهای آمریکا واسرائیل و پول های نفتی عربستان، از نفوذ روزافزون شیخ در بین مردم نیجریه و گرایش آنها به اسلام انقلابی احساس خطر و هرروز به بهانه های مختلف، به طرفداران شیخ حمله و آنها را شهید یا زخمی می کنند؛ غافل از اینکه پس از هر کشتار نه تنها از طرفداران شیخ در نیجریه کم نمی شود، بلکه دیگر کشورهای آفریقایی نیز به طرفداران شیخ می پیوندند. لذا شیخ موفق شد الگوی اعتراض آرام اسلامی را به دنیا معرفی و آن را جایگزین مدل مهاتما گاندی و نلسون ماندلا کند.

سبک کار شیخ زکزاکی در جذب انسان ها
به بعضی از نکات موفقیت و سبک خاص شیخ در جذب و تربیت افراد اشاره می کنم. او از لغت شیعه در مورد پیروانش استفاده نمی کند، بلکه نام مسلمان مکتب اهل بیت(ع) یا اسلام ناب محمدی(ص) را بر آنها می گذارد. او حتی یک مسجد شیعه در نیجریه نساخته است و به پیروان خود می گوید، بروید در همین مساجد موجود نماز بخوانید.

شیخ زکزاکی به پیروانش توصیه می کند در مساجد اهل تسنن و پشت سر آنان نماز بگذارند و نگذارند هیچ گونه جدایی بین آنان و اهل تسنن شکل بگیرد. این امر باعث می شود تبلیغ وهابیت مبنی بر اینکه شیعیان مؤمن و مسلمان و نمازخوان نیستند، خنثی شود.

البته مساجد نیجریه، به ویژه در قسمت شمال بسیار زیادند. گاهی در یک کوچه سه مسجد وجود دارد. شیعیان به آن مساجد می روند و گاهی اوقات بعد از نماز در گعده هایی که می گیرند به تبلیغ معارف اهل بیت(ع) از قبیل دعاها و یا عقاید می پردازند. بنابراین شبکه بزرگی از ظرفیت های تبلیغی در اختیار شیعیان قرار گرفته است. با اینکه امروزه تعداد شیعیان زیاد است، اما با توجه به جامعه حدوداً ۸۵ میلیونی مسلمان در آنجا، کماکان در اقلیت هستند. بنابراین عدم جداسازی و غیرخودی ندانستن مسلمانان غیرشیعه و حتی سایر ادیان و افراد فاقد دین، یکی از مهم ترین راهبردهای جنبش اسلامی نیجریه به شمار می آید.

شیخ زکزاکی به هیچ مذهبی توهین نمی کند، بلکه می گوید کلام اهل بیت(ع) به هرکسی که برسد قبول می کند و فقط صبر لازم است. او حتی افرادی از شیعیان را که با معرفی او در دانشگاه هایی مثل المصطفی در ایران درس خوانده اند، اما کار دیپلماتیک انجام می دهند و از حرکت اسلامی خارج شده اند، سرزنش نمی کند. او می گوید من انقلابی ام و کار انقلابی می کنم. شما هم از طریق دیپلماتیک بروید. کسانی که دنبال حقیقت باشند، بالأخره به حرف ما می رسند.

پیروان او حتی یک تفنگ هم ندارند و تا کنون به رغم کشتار هزاران نفر از آنها حتی یک گلوله هم شلیک نکرده اند. آنان در رزمایش ها از اسلحه پلاستیکی و چوبی استفاده می کنند.

امور اجتماعی حرکت اسلامی در نیجریه
جامعه پزشکی شیعیان، تشکیلاتی با عنوان اَسماء را تشکیل داده که به طور رسمی به عنوان یک نهاد بین المللی ثبت شده است. مردم وقتی با حرکت آنان مواجه می شوند و می پرسند شما کیستید و چرا به ما خدمت رسانی می کنید؟ در پاسخ صرفاً به توصیه شیخ زکزاکی برای خدمت رسانی به مردم ایشان اشاره می کنند.

شیخ زکزاکی به پیروان مرد خود توصیه می کند که با اهل تسنن ازدواج کنند؛ بنابراین مردان شیعه به ازدواج با زنان اهل تسنن می پردازند؛ اما دختران خود را به ازدواج با اهل تسنن درنمی آورند. معمولاً دو الی سه سال طول می کشد که همسران آنها هم که سبک زندگی جدید شیعیان و اخلاق خوب آنها را می بینند جذب تشیع و شیعه شوند.

برخی از مراسم ها در حرکت اسلامی جنبه تظاهرات دارد و به گفته مردم، در انتشار نام شیعه و جذب مردم بسیار تأثیر دارد. برای مثال راه پیمایی روز عاشورا و راه پیمایی اربعین و در مرحله بعد، راه پیمایی روز قدس از این جمله اند. در برخی از راه پیمایی ها، مثلاً روز عاشورا، ایستگاه های انتقال خون وجود دارند و شیعیان خون خود را در راه خدا به هموطنانشان هدیه می دهند. گروه هایی از دانشجویان در برخی از اعیاد به بیمارستان ها سر می زنند و ضمن سرکشی به بیماران و دادن هدایای کوچکی به آنها برای کمک به کسانی که به خون نیاز دارند، خون می دهند. برخی اوقات تمام گروه، لباس متحدالشکل جنبش اسلامی نیجریه را می پوشند.

همچنین در برخی از اعیاد مانند میلاد حضرت زهرا(س)، عده ای از دانشجویان به زندانیان نیازمند سر می زنند و با کمک های جمع آوری شده از افراد خیر، زمینه آزادی بعضی از آنان را فراهم می سازند.

شیخ زکزاکی به شیعیان توصیه می کند که، «به پاس نعمتی که خدا به شما داده و شما شیعه شده اید، سعی کنید دو نفر، چه از فامیل و چه از آشنایان و یا دیگران را به تشیع وارد سازید.» به گفته پیروان ایشان، هم اکنون این توصیه در میان شیعیان تبدیل به فرهنگ شده است.

مژده عثمان دان فودیو
عثمان دان فودیو رهبر اسلامی نیجریه در ۲۰۰ سال قبل، بشارت آمدن شخصی به نام ابراهیم و منجی نیجریه را داده. او گفت که نام این منجی ابراهیم است و مشخصات او فلان و فلان است. همه این مشخصات در یکی از کتاب های او آمده و موجود است. متن هم به زبان هوساست. به گفته عثمان دان فودیو، این ابراهیم، زمینه ساز برای ظهور مهدی آخرالزمان(عج) در منطقه خواهد بود.

کشتارهای شیعیان توسط دولت نیجریه
در روز قدس سال ۲۰۱۴ میلادی، مرداد ۱۳۹۳ شمسی، سه پسر ابراهیم زکزاکی به همراه ۳۳ تن از شیعیان، در جریان حمله نیروهای نظامی نیجریه به راه پیمایان روز قدس کشته شدند. متأسفانه هیچ کسی به این حمله ناجوانمردانه اعتراضی نکرد. فقط از طرف مقام معظم رهبری، آیت الله اختری (دبیرکل وقت مجمع جهانی اهل بیت(ع)، برای تسلی خاطر شیخ و حمایت از فعالیت های حرکت اسلامی به نیجریه سفر و با شیخ و خانواده اش ملاقات کرد.

وقتی دولت نیجریه دید در کشتار سال ۲۰۱۴ روز قدس با اعتراضی مواجه نشد، در سال ۲۰۱۵ میلادی ۱۴۳۷ق (دی ماه سال۱۳۹۴ش)، ده روز پس از برگزاری راه پیمایی باشکوه اربعین و خشمناک شدن وهابیت و اسرائیل و آل سعود، در جریان برگزاری مراسم روز اول ربیع الاول از سوی جنبش اسلامی نیجریه، در حسینیه بقیه الله در شهر زاریا، به بهانه بسته شدن راه بر فرمانده ارتش، ولی با برنامه ریزی قبلی، نیروهای ارتش نیجریه به مراسم شیعیان حمله کردند و موجب کشته شدن ۱۰۰۰ و زخمی شدن ۷۰۰ نفر شدند. در همین روز پس از حمله به حسینیه بقیه الله و کشتار شیعیان، به خانه شیخ حمله شد و سه فرزند دیگر شیخ زکزاکی یعنی حامد، حیدر و حُمَید به شهادت رسیدند و خواهر شیخ زنده زنده در اتاق در بسته سوخت. در جریان حمله نیروهای ارتش نیجریه به خانه یشیخ، شیخ و همسرش نیز تا حد شهادت زخمی شدند. در این جنایت، شیخ یک چشم خود را از دست داد و بیش از ۵۰ ترکش در بدنش به جا ماند که هنوز خارج نشده اند. همسرش نیز ده ها ترکش در بدن دارد، به طوری که به دلیل تحریک ترکش ها نمی توانند خواب راحتی داشته باشد. در راه پیمایی اربعین سال ۱۳۹۷ در ابوجا، (پایتخت)، روز شنبه ۱۷ صفر ۱۲ نفر، روز یکشنبه ۱۸ صفر۲۹ نفر و روز اربعین بیش از ۲۰ نفر را به بهانه های واهی کشتند.

ابراهیمی در صلابت خلیل
شیخ زکزاکی از صلابت یک رهبر معنوی به تمام معنا برخوردار است. او بارها به من گفته است که از هیچ چیزی به جز خداوند هراس ندارد. او در نمازمیت بر سه فرزند شهیدش در روز قدس سال ۹۳ آن چنان با صلابت بود که در همه جهان اسلام زبانزد خاص و عام شد. او پس از کشتار ۱۳۰۴ که سه فرزند دیگرش را با بیش از ۱۰۰۰ شهید و ۷۰۰ زخمی از دست داد، خم به ابرو نیاورد و با وجود از دست دادن یک چشم و بیش از ۵۰ ترکش در بدن به من می گفت به دیپلمات های ایران بگوئید من مقلد امام خامنه ای (حفظه الله) هستم،. ایشان فرموده اند من دیپلمات نیستم من یک انقلابی هستم. بنابراین بگذارید، دیپلمات ها کارهای دیپلماتیک بکنند، من هم کارهای انقلابی خودم را انجام می دهم. یک بار از او پرسیدم، «مشکل شما را چگونه می شود حل کرد؟» ایشان گفت، «هر مشکلی فقط به دست خدا حل می شود. اگر هم کسی کاری کند، مأمور خداست، وگرنه غیر از خداوند از کسی کاری بر نمی آید.»

او در ماه قبل در بدو ورود به زندان عمومی، دست خود را به دیوار بی کسی تکیه داده و گفته بود، «خدایا! فقط تو را دارم و غیر از تو کسی را ندارم.» این دعای او، البته اسباب شرمندگی برای همه کسانی است که می توانند کاری برای آزادی و معالجه او بکنند. اما به بهانه های مختلف، از مسئولیت خود طفره می روند. فردای قیامت هم مؤاخذه خواهند شد که، «وَقِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْئُولُونَ.»

زینت ابراهیم که زینب ابراهیم است
«زینت ابراهیم» در سال ۱۹۸۴ میلادی با شیخ ابراهیم زکزاکی ازدواج کرد. او که قبلاً خبرنگار و نویسنده مطبوعات بود، پس ازدواج با شیخ زکزاکی، به یک عنصر شیعه، انقلابی، فعال و مجاهد صبوری تبدیل شد که توان همراهی با شیخ را خیلی بیش از انتظار همه داشت و در کنار شیخ توانایی های خود را بروز داد. خان زینت ابراهیم که ۹ فرزند را که ۶ نفرشان شهید شده اند به جامه شیعه و مکتب اهل بیت(ع) تحویل داده است، در همه جا، پای به پای شیخ در همه مراسم، راه پیمایی ها، سفرهای داخل و خارج و سایر مجاهدات شیخ از جمله زخمی شدن شدید در کنار شیخ و سه فرزند شهیدش در کشتار ۱۳۹۴ زاریا بوده است.

او از شیخ به شدت مراقبت می کند و برای این کار یک دوره آموزش پزشکی دیده است. او ضمن آشنایی با بسیاری از داروها، تزریقات شیخ و همه فرزندانش را انجام می د هد. در نیجریه او را معلمه می خوانند، زیرا در ایران و نزد شیخ دوره طلبگی را دیده و سال هاست که در نیجریه معلم بانوان حرکت اسلامی بوده است. با آشنایی های دور و نزدیکی که با فعالیت های ایشان داشته ام، ایشان را چون زینب(س) در کنار امام حسین(ع) می دانم و در موارد مختلف از بزرگی ایشان تعریف می کنم. ایشان همیشه با تواضع می گوید، «من اول شاگرد شیخ هستم، بعداً همسر و همرزم او.»

سفر هند برای معالجه
برای معالجه شیخ و همسرش تلاش های زیادی انجام شدند تا بالأخره دادگاه نیجریه اجازه داد شیخ و همسرش با دو همراه و زیر نظر ۶ نفر نگهبان امنیتی برای معالجه در هند به بیمارستان خاصی بروند. در بدو ورود شیخ به هند، عده ای به او اطلاع دادند که سرمایه گذار این بیمارستان آمریکائی ها هستند و اینها احتمالاً قصد کشتن شما و همسرتان را دارند. یکی از پزشکان او عبری صحبت می کرد و اهل اسرائیل بود. روز اول در بیمارستان به بهانه مُسَکِّن، قصد تزریق یک آمپول ناشناخته و مشکوک را داشتند که خانم شیخ که در این زمینه تخصص دارد مانع شد. وقتی آنها می فهمند که شیخ از قصد آنها آگاه است و اجازه معالجه در این بیمارستان را نمی دهد، از طرف دولت نیجریه به او دو ساعت فرصت می دهند که معالجه در همین بیمارستان را بپذیرد و یا به نیجریه باز گردد. شیخ می گوید مرا به هر بیمارستان دیگری در هند ببرید قبول می کنم؛ اما آنها موافقت نمی کنند و او همسرش را به نیجریه برمی گردانند.

وضعیت فعلی شیخ
شیخ زکزاکی از روز کشتار سال ۲۰۱۵ تا یک ماه قبل به همراه همسرش در حصر خانگی بود. متأسفانه در چند ماه اخیر میزان سرب وکادمیوم در خون ایشان بالا رفته و اثرات زیادی روی سلامتی او گذاشته است. به رغم بیماری شدید شیخ و همسرش، دولت نیجریه فقط اجازه معاینات پزشکان محلی را داده است. متأسفانه از اوائل دسامبر ۲۰۱۹ (آبان ۱۳۹۸) ایشان را از حصر خانگی به زندان برده اند که در حکم اعدام برای ایشان و همسرشان است، زیرا به دلیل فقدان مراقبت های پزشکی برای پیرمردی که مبتلا به انواع بیماری هاست، این شیوه خود به خود به شهادت منتهی می شود و یا اگر دولت نیجریه صبر نداشته باشد، ایشان را به بهانه های مختلف خواهد کشت.

در زندان عمومی فعلی، یک اتاق بسیار کوچک به شیخ و همسرش داده اند که حتی جای کافی برای خوابیدن دونفر هم نیست. اتاق پنجره ندارد و به رغم کلید و سرپیچ برای لامپ برق، لامپی برای روشنایی نمی دهند. به آنان اجازه استفاده از داروی شخصی و تخصصی نمی دهند و فقط مصرف داروهای عمومی ای که از طرف زندان می دهند مجاز است.

شهرت جهانی شیخ
تقریباً حدود چهار دهه است که شیخ نهضت و حرکت اسلامی را در نیجریه آغاز کرده است. او اکنون بیش از ۲۰ میلیون طرفدار در نیجریه و دیگر کشورهای آفریقایی دارد. وی در حال حاضر یک پدیده جهانی و به ویژه بعد از کشتار سال ۲۰۱۵ در زاریا در تمام جهان شناخته شده است.

درخواست از همه دلسوزان مکتب اهل بیت(ع)
از همه عزیزان و خادمان مکتب اهل بیت(ع) درخواست می شود ضمن انتقال این مطالب به سایرین، برای سه مطلب اقدام فرمایند:

۱. درخواست از مجامع بین المللی، به ویژه سازمان ملل برای آزادی شیخ و همسرش و تلاش برای انتقال ایشان به خارج از نیجریه برای معالجه؛

۲. درخواست از سازمان کنفرانس اسلامی برای تحت فشار قرار دادن رئیس جمهور نیجریه برای اقدام به آزادی شیخ و همسرش و معالجه آنان؛

۳. قطع نکردن برنامه های بزرگداشت شیخ زکزاکی توسط مردم و نهادهای مختلف مردمی و انقلابی تا زمان آزادی و معالجه شیخ و همسرش.

با توجه به اینکه در روابط دیپلماتیک امکان این گونه درخواست ها برای آزادی رهبران فرهنگی، سیاسی وجود دارد، شاید سیستم دیپلماسی ایران اسلامی تنها بخشی باشد که بتواند این امر مهم را از دولت نیجریه که دم از همکاری و همراهی می زند، بخواهد و آن را راضی به آزادی و معالجه شیخ و همسرش کند. هرچند متأسفانه در چند سال اخیر اقدام دیپلماتیک مؤثری برای کمک به شیخ و همسر بیمارش انجام نشده است.

ان شاءالله در این موقعیت، توجه به مظلومیت حرکت اسلامی نیجریه و محکوم کردن کشتار آنان و درخواست آزادی شیخ زکزاکی و همسرش که شش فرزندشان شهید شده اند و بیش از ۴ سال است که در حصر خانگی و زندان عمومی هستند، مرحمی بر زخم چند ساله آنان بشود. این مردم مظلوم هیچ جرمی به جز پیروی از مکتب اهل بیت(ع) و دفاع تا پای جان از این مکتب ندارند.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.